Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Tenk deg om før du river: Ti tips for å tenke nytt om gamle bygg

Pressemelding   •   nov 29, 2019 12:55 CET

I Tullinkvartalet i Oslo tenker Entra ASA nytt om gamle bygg. Kristian August gate 13 er ett av eksemplene i tipsheftet. Illustrasjon: Entra ASA/Mad arkitekter

Å ta vare på eksisterende bygg er ett av de viktigste klima- og miljøtiltakene bygg- og eiendomssektoren kan gjøre. Nå kommer Grønn Byggallianse med et tipshefte for å tenke nytt om gamle bygg.

Årlig rives rundt 22. 000 bygg i Norge. Det gir unødvendig store klimagassutslipp og høyt ressursforbruk.

– Eksisterende bygg er en gullgruve for fremtiden. For å nå målene i Paris-avtalen, må vi utnytte potensialet i eksisterende bygg, sier daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev.

Derfor lanserer nå Grønn Byggallianse tipsheftet «Tenk deg om før du river». Her finner du ti tips og enda flere gode eksempler på hvordan du kan tenke nytt om gamle bygg.

Last ned veilederen her.

Utfordrer myter om rehabilitering

– Da vi tok tak i dette temaet, fant vi flere eksempler på at rehabilitering også er god business. Med tipsheftet håper vi å inspirere flere til å rehabilitere fremfor å rive å bygge nytt, forteller leder for kompetanse i Grønn Byggallianse Anne Solgaard.

I arbeidet med tipsheftet oppdaget Grønn Byggallianse at de samme argumentene for å rive ofte går igjen, og at disse slett ikke alltid holder vann. Tipsheftet utfordrer disse mytene, og hjelper deg å unngå fallgruvene.

Tenker nytt om gamle bygg

Tipsheftet inneholder mange eksempler på å tenke nytt om gamle bygg. I Tullinkvartalet i Oslo både rehabiliterer og bygger Entra ASA et nytt bygg med brukte materialer.

— Byggebransjen står for store utslipp hvert år, og det kan vi ikke lenger godta. Samtidig ser vi at fullgode materialer sendes til gjenvinning eller rett i søpla når bygg rives i dag, fordi det er enklere å kjøpe nytt, men det er ingen bærekraftig løsning. Vi ønsket å se om det var mulig å bygge stort med brukte materialer. Vi har møtt på mange utfordringer underveis, men håper vi også har banet vei for andre, slik at ombruk i fremtiden blir den nye malen, sier prosjektleder i Entra ASA, Håvar Haugen Espelid.

Ti tips du bør tenke på før du river

Har du tenkt på ...

  1. ...at du sparer materialutgifter ved å bevare?
  2. ...om du har du tatt alle risikoaspektene ved å rive med i beregningen?
  3. ...at å bevare gir bedre klimafotavtrykk enn å rive?
  4. ...at du kan miljøsertifisere eksisterende bygg?
  5. ...at du kan bygge på eller til det som allerede er?
  6. ...at du kan utvikle arealeffektive løsninger i eksisterende bygg?
  7. ...at du kan få bedre luftkvalitet i gamle bygg ved å tenke nytt rundt ventilasjon?
  8. ...at du kan løse behov for mer dagslys gjennom nye lysåpninger?
  9. ...at du kan transformere og åpne en gammel lukket fasade?
  10. ...at identiteten og sjarmen i gamle bygg har stor verdi?

Les om hvordan andre har gjort dette før i Tenk deg om før du river.

Grønn Byggallianse jobber for å utvikle norsk bygg- og eiendomssektor, slik at hensyn til miljø og bærekraft skal bli det selvfølgelige valget. 

Vi er en non-profit medlemsforening for virksomheter fra hele bygg- og eiendomssektoren. Våre aktiviteter er tilknyttet nybygg, rehabilitering, forvaltning og drift av bygg, områdeutvikling og anleggsprosjekter i by- og områdeutvikling. Vi drifter og forvalter miljøsertifiseringer, primært BREEAM-NOR.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.