Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Trenger mer kunnskap om miljøgifter i byggematerialer

Nyhet   •   jun 25, 2019 17:05 CEST

Statsbygg, som er en av de beste i klassen, presenterte utfordringer og løsninger fra nytt nasjonalmuseum under materialforum. Bilde fra byggingen av museet: Foto: Nasjonalmuseet/Annar Bjørgli

Lovverket slår fast at vi skal unngå bygningsmaterialer med miljøgifter. Dette er også avgjørende for å kunne gjenbruke materialene i framtiden. Byggherrene som prøver, melder om store utfordringer.

Selv om vi i mange år har hatt et lovverk som sier at vi skal unngå å bruke bygningsmaterialer med miljøgifter, er det få byggherrer som følger det opp. De som prøver melder om store utfordringer.

Trenger bedre verktøy

I juni arrangerte Grønn Byggallianse materialforum for medlemmer i hele verdikjeden, der vi tok opp denne utfordringen.

Statsbygg, som er en av de beste i klassen, presenterte utfordringer og løsninger fra nytt nasjonalmuseum.

Skanska holdt også et inspirerende innlegg, blant annet om at det nesten alltid finnes alternative produkter uten miljøgifter. Skanska deler gjerne sine «grønne lister» med andre medlemmer.

Forumet konkluderte med behov for økt kunnskap i alle ledd, behov for bedre verktøy til å gjøre substitusjonsvurderinger og betydningen av å stille krav i tidlig fase.

Strengere lovkrav og klarere krav til byggherrer, samt strengere oppfølging av disse, ble også løftet frem.

Grønn Byggallianse vil dele mer kunnskap

Grønn Byggallianse samlet alle innspill og ideer og vil følge opp med mer kunnskapsdeling og medlemsbistand.

Vi vil blant annet oppfordre medlemmer til å dele lister over produktalternativer og følge opp anbefalingen til myndighetene i Eiendomssektorens veikart mot 2050, om at materialkrav i TEK bør spesifiseres bedre.

Grønn Byggallianse arrangerer Materialforum i samarbeid med Byggevareindustriens forening. 

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.