Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Store muligheter i å transformere eksisterende bygg

Nyhet   •   sep 30, 2019 06:31 CEST

Direktoratet for byggkvalitet inviterte til Byggkvalitetsdagen, med tema transformasjon og bærekraft. Her er Katharina Th. Bramslev på scenen.

 Å transformere eksisterende bygg er noe av det viktigste vi kan gjøre for klima.

Det sa Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse, da hun innledet under Byggkvalitetsdagen 2019.

Bramslev pekte på at det rives over 22. 000 bygg årlig i Norge, og at dette fører til unødvendig store klimagassutslipp og høyt ressursforbruk.

– Å transformere eksisterende bygg fremfor å rive har stor effekt. Særlig riving av grunnkonstruksjoner og fundamenter gir store CO2-utslipp, og det er mye å hente på å bevare og rehabilitere disse, sa Bramslev.

Se hele foredraget fra Byggkvalitetsdagen her.

Møter barrierer

Rehabilitering krever ofte kreative løsninger for å tilfredsstille moderne brukerkrav. Det er lett å få forhåndsgodkjent kjente nybygg-løsninger, men de som vil prøve noe annet, møter barrierer.

I denne saken setter Klassekampen fokus på bevaring av eksisterende bygg som klimatiltak. Grønn Byggallianse har spilt inn våre erfaringer til artikkelen, som tar for seg både klimagevinst og barrierer.

Gode eksempler viser vei

Grønn Byggallianse jobber nå med å undersøke og adressere juridiske, økonomiske og tekniske barrierer ved å transformere bygg.

– For å at flere skal velge å transformere bygg fremfor å rive, er det avgjørende med gode eksempler, sier Bramslev.

I løpet av høsten kommer veilederen «Tenk deg om før du river», der vi deler gode alternativer til å rive.   

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.