Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Skaper verdi av avfall

Nyhet   •   sep 25, 2019 13:51 CEST

Utstillingen WASTELAND kan ses hver lørdag og søndag kl. 10-14 i Vollsveien 13D.

Årlig rives altfor mange bygg i Norge. Da går samtidig store verdier i søpla. I Lilleakerbyen utforsker nå Mustad Eiendom og Lendager Group hvordan oppsirkulering av konstruksjoner og materialer kan redusere både CO2-utslipp og materialkostnader.

Utstillingen WASTELAND - fra avfall til arkitektur viser erfaringer Lendager Group har gjort seg i sitt arbeid i Danmark. 

Utstillingen synliggjør hvilket potensiale det er i å tenke gamle bygg som ressursbank og ikke avfall. Den viser hvordan man kan skape nye løsninger av materialer fra bygg og den inspirerer aktører på tvers av næringslivet til å se med nye briller på hvordan brukte materialer kan bidra å redusere CO2-utslipp og skape flere arbeidsplasser, skriver Mustad Eiendom på sine nettsider

Nå ønsker Mustad Eiendom å gjøre tilsvarende i Lilleakerbyen, som skal transformeres fra kontorbygg og shopping, til gode bomiljø og et urbant senter.

Gir verdi til avfall

I forbindelse med utviklingsplanene i Lilleaker har Mustad og Lendager gjort en betydelig kartlegging av potensialet for oppsirkulering av konstruksjoner og materialer.

CO2-utslippet vil kunne reduseres med ca. 28.000 tonn, samtidig som de har verdsatt materialene fra byggene til hele 1.5 milliarder kroner. Disse verdiene ønsker Mustad å ta vare på i prosjektet videre.

Etterlyser drahjelp fra myndighetene

- Sirkulærøkonomi må ha litt drahjelp, sa administrerende direktør i Mustad Eiendom Olav Line under åpningen av utstillingen 11. september, med klar adresse til klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Klima- og miljøministeren, som var neste på scenen, understreket at han var opptatt av at eksisterende bygg må få stå. Elvestuen pekte på at Lilleakerbyen kan vise hvordan man kan få til WASTELAND her i Norge.

- Det er store forventninger til Mustad Eiendom og dette prosjektet, sa Elvestuen, før han svarte på utfordringen fra Mustad:

- Enova skal utvikles til å også dekke slike prosjekter om sirkularitet. Gi oss innspill til hvordan fremtidens Enova skal se ut.

Utstillingen kan inspirere til å se med nye briller på brukte materialer.

Klimavennlige byer er fremtiden

Elvestuen understreket de enorme oppgavene vi har foran oss.

- Vi trenger ledere som tar et steg opp. Bli en del av løsningen, ikke av problemet, oppfordret han.

Byenes betydning øker, og klimavennlige byer er fremtiden. Elvestuen pekte på flere viktige områder for bærekraftige byer fremover: Umiddelbare kutt i fossilt drivstoff, utslippsfrie byggeplasser som standard innen 2025, og å ta naturen tilbake inn i byene og la den forsterke kvaliteter i byutvikling. Sist, men ikke minst, pekte Elvestuen på at et globalt skifte innen sirkulærøkonomi må til.

Utstillingen WASTELAND kan ses hver lørdag og søndag kl. 10-14 i Vollsveien 13D. 

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.