Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Sirkulærkonomi er på agendaen i Europa

Nyhet   •   mai 24, 2019 11:08 CEST

James Drinkwater (World Green Building Council Europe), Katharina Bramslev (Grønn Byggallianse) og Cristina Gamboa (World Green Building Council) samlet green building councils fra hele Europa til nettverksmøte i Oslo.

Denne uken har Grønn Byggallianses europeiske nettverk vært samlet i Oslo. Det store spørsmålet var hvordan vi kan bidra til at sirkulærøkonomi bli det naturlige valget i hele Europa.

Tirsdag gjestet Grønn Byggallianses europeiske samarbeidspartnere Oslo. Grønn Byggallianse er medlem av World Green Building Council (WGBC), sammen med tilsvarende organisasjoner fra mange europeiske land.

Gjennom nettverket utveksler vi kunnskap og erfaringer på tvers av landegrenser, og jobber for å finne de beste måtene å støtte våre medlemmer i å gjøre bærekraftige valg.

- Selv om vi har kommet langt i Norge på flere områder, har vi mye å lære av andre land. Industrien i Finland har f. eks gjort mye spennende innen sirkulærøkonomi og i Frankrike har myndighetene satt ambisiøse mål og krav. Gjennom WGBC får vi del i andres verdifulle erfaringer og kan spre info om norske produkter og løsninger, sier daglig leder i Grønn Byggallianse Katharina Bramslev.

Sirkulærøkonomi er fremtiden

Leder i WGBC, Cristina Gamboa, ønsket velkommen til samlingen ved å peke på betydningen av arbeidet i bevegelsen. Temaet for møtet var sirkulærøkonomi.

- Sirkulærøkonomi blir nå anerkjent som et viktig konsept for å bygge bærekraftige byer og bygninger. Tiden er inne for å skalere opp løsninger som endrer den lineære produksjonen vi har drevet med i mange år, til mer bærekraftige prinsipper. Vi må skape nye ambisjoner og insentiver for å fullt ut involvere bygg- og eiendomssektoren i fordelene ved sirkularitet, sier Gamboa.

Grønn Byggallianses europeiske samarbeidspartnere var samlet i Oslo for å lære av hverandre. Det ble også tid til en tur på takterrassen til Greenhouse i Oslo, der Nabolagshager gjør byen litt grønnere.

Leder for det europeiske nettverket, James Drinkwater, peker på at sirkulærøkonomi er et av satsingsområdene til World GBC Europe.

- Visjonen til nettverket World GBC Europe er at et bærekraftig bygget miljø blir hjertet i fremtidens Europa. Bærekraft betyr mange ting, men strategien til vårt nettverk koker det ned til åtte kjerneprinsipper – der ressurser og sirkulærøkonomi er ett, sier Drinkwater.

- Etter hvert som vi dekarboniserer, tar stadig flere myndigheter og selskaper innover seg at effektiv ressursbruk og sirkulære modeller er nøkkelen til nullutslipp. Derfor jobber GBC-er med offentlig og privat sektor for å finne måter å fremme sirkulærøkonomi raskere i sine markeder. En sentral del av vårt møte i Oslo var å bringe sammen de sterke hodene fra GBC-er og partnere som jobber med dette – og utforske hvordan vi kommer lenger – fortere – sammen, sier han.

Samarbeid er nøkkelen

På møtet i Oslo deltok GBC-er fra mange europeiske land: Kroatia, Finland, Hellas, Ungarn, Island, Irland, Italia, Nederland, Polen, Slovenia, Spania, Sverige og England.

Mange deltok også på Urban Future Global Conference, som gikk av stabelen 22.-24. mai.


Grønn Byggallianses europeiske familie var samlet i Oslo denne uken.

Cristina Gamboa mener at samarbeidet gjennom de regionale møtene i WGBC er avgjørende for å sikre reell omstilling av det bygde miljøet og for å oppskalere løsninger for å redusere utslipp.

- Samarbeid er nøkkelen. Det finnes ikke én løsning for å fremme sirkularitet eller løse klimautfordringen, sier hun.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.