Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Månedens prosjekt juni 2019: Nordtvet gård barnehage

Nyhet   •   jun 27, 2019 09:28 CEST

Nordtvet gård barnehage er full av krinkelkroker og mer eller mindre tilsiktede lekeapparater for barna. Foto: Finn Ståle Feldberg.

I Nordtvet gård barnehage kan barna utforske krinkelkroker, dyrke mat og hente egg i hønsehuset. Barnehagen scorer høyt på mange av de 10 kvalitetsprinsippene til Bygg21 for bærekraftige bygg og områder, særlig prinsipp 1 om å stimulere til kontakt, aktivitet og opplevelser.

- Vi trenger at nye generasjoner bidrar til et mer bærekraftig samfunn. Denne barnehagen gir barna viktige redskaper å ta med seg videre i livet, sier Bjarte Nord.

Han er daglig leder i Pioner Barnehager, som eier og driver Nordtvet gård barnehage. Barnehagen er nærmeste nabo til Nordtvet besøksgård på Kalbakken i Oslo, et sted der ridebane, tun og dyr preger området.

- Den bærende tanken er å kombinere pedagogikk og arkitektur, for å skape et bygg som er bærekraftig for barna og for miljøet, forteller Nord.

Resultatet er et bygg som svarer ut mange av kvalitetsprinsippene for bærekraftige bygg på en imponerende måte.

Pedagogikk og arkitektur møtes i Nordtvet gård barnehage. Foto: Finn Ståle Feldberg.

Laget for nysgjerrige barn

Dette er en barnehage som skapt for nysgjerrige barn. Det er lagt vekt på sanselighet og opplevelser i interiøret med et tre som vokser inne, dyrking av spiselige planter inne og kasser på taket, små vinduer som gir dagslys, utsyn og kontakt mellom ulike rom. Barnehagen er full av krinkelkroker som barna kan utforske.

Barnehagen – og hønsehuset – knytter seg til bebyggelsen i området, uten at de ser ut som gårdsbygninger. Det arkitektoniske uttrykket er et trevolum på søyler som kan gi assosiasjoner til stabbur og tradisjonelt gårdsbyggeri. Barnehagen framstår som en enetasjes bygning, der andre etasje er samlet i ett stort takvolum.

Takvolumet er ytterligere brutt opp av en serie saltak. Et gateløp skjærer seg gjennom taket og danner en serie av små og store plassrom. Her kan barna leke, klatre og oppholde seg.

Barnehagen er bygget i tre

Barnehagen er bygget i massivtre, og overskuddsmaterialer fra byggingen ble brukt til å bygge utemøbler i tre. Samtidig som bruk av massivtre viste seg å være det mest rasjonelle byggematerialet med hensyn til form og fremdrift, gir det også romlige kvaliteter som langt overgår andre standard overflatematerialer. Treverk bidrar generelt til et godt inneklima også med tanke på lyd og lukt.

Bygget har en organisk arkitektur som både er tilrettelagt for lek sammen og for å kunne trekke seg tilbake alene. 3D-prosjektering og pre-cut systemer gjorde det mulig å bygge en barnehage med geometrisk komplekse former til en fornuftig pris. Bygningen er oppført innenfor standard kvadratmeterpris for barnehager.

Alle bærende konstruksjoner og innervegger er i massivtre. Den sammenhengende glassfasaden i første etasje gir barna god visuell kontakt mellom ute og inne. For å begrense innsyn og unngå unødig oppvarming er det benyttet vinduer med semitransparent glass i enkelte felt. Det er benyttet norsk malmfuru på alle yttervegger.

Under trappen er det lekerom. Foto: Finn Ståle Feldberg.

Dagslys og solvarme utnyttes godt

Store vindusflater reduserer behov for kunstig belysning på dagtid, og solvarme magasineres i betonggulv og massivtrevegger slik at energibehovet totalt sett reduseres. Barnehagen er tilknyttet offentlig fjernvarmeanlegg.

Bygningen er arealeffektiv og oppleves samtidig som romslig på grunn av stor variasjon i takhøyder og utstrakt bruk av større vindusflater. Innvendige overflater er massivtre med unntak av et fåtall vegger i våtsoner samt vegger i kjelleren. Dette gjør barnehagen robust, med et godt inneklima og en god atmosfære.

Utearealene har fått et naturlig preg. Eksisterende vegetasjon er beholdt og det er benyttet naturlige materialer som gress, bark og grus på alle overflater, inkludert stier og fallunderlag.

Her har barna gode forutsetninger for å trives

- Med dette bygget satser vi på barna. I tillegg til de bærekraftige valgene av materialer og energiløsninger, har vi overdimensjonert barnehagen i forhold til antall barn. Her kan barna leke på store, gode arealer, lære å ri på nabogården, og forstå hvordan mat og dyr blir til, forteller daglig leder Bjarte Nord.

Han peker på et godt samarbeid med dyktige arkitekter og entreprenører, som nøkkelen til at prosjektet ble bra.

- Vi har spilt på den pedagogiske og arkitektoniske kompetansen fra begynnelsen av og hatt et veldig godt samarbeid med arkitekt og entreprenør. I dette bygget er ingen løsninger A4, og da har gjensidig fleksibilitet og løsningsorienterte samarbeidspartnere vært avgjørende, sier Nord.

Fakta:

Sted: Gårdsveien 7, Kalbakken, Oslo, Norge

Prosjekttype: Gårdsbarnehage for 78 barn fordelt på 5 avdelinger

Kontraktssum eks. mva.: 29 500 000,- (entreprisekostnad)

Byggherre: Pioner Barnehager

Hovedentreprenør: Tømrermester Jo Morten Hagen

ARK: MORFEUS arkitekter

LARK: Studio HP Hettie Pisters/ MORFEUS arkitekter/ Holo Design

Ingeniør: OsloTre AS (massivtre/trekonstruksjoner) og WSP Engineering.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.