Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Månedens bygg oktober 2017: GC Rieber - Basen på Marineholmen i Bergen

Nyhet   •   okt 31, 2017 12:39 CET

Dobbel glassfasade er en del av energikonseptet til bygget Basen. Det ytre sjiktet har et mønster, som skal bidra til å skjule solavskjermingen når den er rullet ned. Foto Odd Roar Aalborg.

Kontorbygg på 8500 m2 med dobbeltvirkende fasade

Dobbel glassfasade, kjøling basert på sjøvann og solceller på taket med målepunkter som på sikt vil gi et bilde av de faktiske solforholdene i Bergen, er noen av miljøfaktorene til Månedens bygg for oktober - Basen på Marineholmen i Bergen.

Den spesielle fasaden består av en dobbel glassfasade over to etasjer. Ytterste sjikt består av an værhud i glass, boltet til vertikale stålprofiler. Det er 60 cm avstand fra ytterfasaden til den isolerte innerfasaden. I mellomrommet monteres automatisk solavskjerming og ventiler i topp for utlufting og avstenging. På vinteren vil den doble glassfasaden virke isolerende. På sommeren vil en åpning av lukene bidra til å kunne lufte ut varm luft. Det ytre glasset har et organisk mønster, et "nettverk" av gjennomsiktig keramisk print. Den doble glassfasaden gir bygget et arkitektonisk uttrykk, uten dominerende og synlig solavskjerming.

Bygget har et sentralt atrium med glasstak, som sikrer tilstrekkelig dagslys for alle arbeidsplassene mot midten i bygget.

Solceller på taket produserer totalt 80 000 kWh. Flere målepunkter er etablert og resultatet fra disse målingene skal gjøres tilgjengelig ovenfor fagmiljøer, rådgivere og andre byggherrer. 

All kjøling er forsynt med sjøvann fra byfjorden via Energisentralen på Marineholmen. Sjøvannsinntaket ligger på ca 100 meters dyp for å ha stabil temperatur på ca. 8 grader. Det samme sjøvannet skal leietaker DNV-GL bruke i deres labforsøk. 

Bygget har oppnådd BREEAM NOR-sertifiseringen Excellent.

Fakta

  • Byggherre: Marineholmen Forskningspark AS ved GC Rieber Eiendom AS
  • Arkitekt: B + B Arkitekter 
  • Entreprenør: Delt entreprise med hovedentreprenører Backe Bergen og Byggmesteren Vest
  • Energiklasse: Energimerke B, BREEAM NOR Excellent
  • Byggår: 2015-2017

Lenker

Klikk her for å se tidligere Månedens bygg

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.