Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Månedens bygg september 2016 - Storebrand/UNILs nye lager i Østfold

Nyhet   •   sep 28, 2016 12:33 CEST

Storebrand Eiendomsfond Norge KS eier lager- og logistikkeiendommen Granittveien 7 i Våler i Østfold. Bygget huser NorgesGruppens datterselskap UNIL, som ferdigstilte sitt 11.000 m2 store tilbygg i desember 2015.

Solcelleanlegget ble offisielt åpnet 23.09. i år, og dekker 8.000 m2. Det vil si nær alle takflater, samt noen vegger. Anlegget til 26 millioner kroner blir dermed det nest største i landet, og vil produsere over 1 GWh årlig, eller en fjerdedel av byggets energibehov.

Påbyggingsprosjektet har bestått av blant annet to høylagre for henholdsvis frys og tørrvarer, i tillegg til et lavlager frys. Høylagrene skal være fullautomatiserte med takhøyder på over 30 meter.

UNILs tilbygg på eksisterende lager i Granittveien 7 i Våler i Østfold sto klart i desember 2015. Selve solcelleanlegget ble offisielt åpnet 23.09. i år. Bygget som eies av Storebrand Eiendomsfond Norge KS inneholde et nytt lagertilbygg bestående av høyt- og lavt lager frys/kjølelager, og høyt og lavt lager tørr. Dette er blitt bygget på et eksisterende lager. Høytlagerene skal være fullautomatiserte med takhøyder på over 30 meter – totalt er tilbygget på ca 11 000 m2 .

NorgesGruppen etablerer, gjennom datterselskapet Unil, et anlegg som skal produsere over 1 GWh i året. Satsingen skjer i samarbeid med Storebrand Asset Management AS, Enova og Solenergi FUSen som leverte anlegget. Solcelleanlegget som består av 8.000 kvadratmeter med solceller på tak og vegger har en total kostnad på 26 millioner kroner.

I desember 2015 stod det utvidede importanlegget i Våler ferdig. 23.09.2016 var 8.000 kvadratmeter med solceller på tak og vegger åpnet. Dette er i tråd med NorgesGruppens ambisiøse miljøsatsing og helt i tråd med miljøprofil.

I tillegg til produksjon av fornybar energi gjennom solceller, har man på Våler hatt fokus på energisparende tiltak i form av byggetekniske løsninger. Kombinasjonen av disse energiløsningene gjør at Enova har valgt å investere 11,4 millioner kroner i prosjektet.

NorgesGruppens ambisiøse miljøsatsing i UNIL-prosjektet omfatter flere innovative og energieffektive løsninger. Tiltakene bidrar til at det utvidete anlegget bruker langt mindre energi enn det ellers ville ha gjort, og at solcelleanlegget inngår i en god helhet Dette er helt i tråd med Storebrands miljøprofil. Kombinasjonen av disse energitiltakene gjør også at Enova har valgt å investere 11,4 millioner kroner i prosjektet.

Spesielt skal nevnes at det er investert mye i at fryselageret skal bruke minst mulig energi, siden det er her det er størst behov for energi.

 • Optimalt kjøleanlegg for mest mulig energieffektiv drift.
 • Automatisk sluseløsning for inngående paller mellom frys og kjøl for å forhindre varmetilførsel i frys.
 • Avfuktningsanlegg på inngående frys
 • Ekstra isolerte lastehus med automatisk styrte luftgardiner
 • Endring av takfarge for å senke overflatetemperaturen på tak og minimere varmetilførsel
 • Utnyttelse av overskuddsvarme fra kjølemaskiner
 • Solceller produserer mest strøm når kjølebehovet er størst
 • Med flere tiltak på kjølesystemet

Utførelser i tillegg:

 • Utbedring av isolering av bygningskroppen utover forskriftskrav.
 • Strengere krav til tetthet av bygget. Oppgradere tetthet fra TEK10 krav 1,5 h^1 til 0,5-0,6 h^1.

- Vår fremtidsvisjon er en grønnere eiendomsbransje. Gjennom vår eiendomsforvaltning skal vi gjøre vårt for et mer energieffektivt og klimanøytralt Norge, for lukkede materialkretsløp gjennom økt gjenbruk og resirkulering, og for bruk av produkter og energi som gir null utslipp av miljøgifter. Dette prosjektet er et strålende eksempel på hvordan man kan tenke innovativt og fremtidsrettet innenfor eiendomsbransjen, sier Anders Berggren, leder for Eiendom i Storebrand Asset Management.

Fakta

 • Areal: Tilbygg på ca 11000 m2
 • Ferdigstillelse: 3. kvartal 2016
 • Byggeier: Storebrand Eiendomsfond Norge KS
 • Leietakere: UNIL – datterselskap av NorgesGruppen
 • Totalentreprenør bygg: Peab
 • Leverandør solcelleanlegg: Solenergi Fusen

Lenker

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.