Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Internasjonale trender Global grønn bølge i byggenæringen

Nyhet   •   nov 19, 2018 09:26 CET

Trendrapporten Green Building Trends viser at den norske byggenæringen er blant verdens mest ambisiøse.

En ny trendrapport om grønne bygg Green Building Trends, som Grønn Byggallianse har vært med på, viser at nærmere halvparten av av de over 2000 spurte fra 86 land forventer at majoriteten av deres framtidige prosjekter vil være grønne. Den norske byggenæringen er blant verdens mest ambisiøse, ifølge undersøkelsen.

Dette viser at byggsektoren er på god vei til å ta et ansvar for den globale miljøtrusselen vi står foran, sier Katharina Bramslev i Grønn Byggallianse.


Voksende entusiasme
Rapporten viser at det internasjonale markedet for grønne bygg har vokst markant de siste 10 årene. Entusiasmen er nå rekordhøy. I Norge er det i år 30 % av de spurte i byggsektoren som rapporterer at 60 % eller flere av prosjektene de er involvert i er grønne. I 2021 forventer de at det samme tallet er 62 % – altså mer enn en dobling de neste tre årene.

Driverne og barrierene for å bygge grønt varierer fra land til land. I Norge er det markedskrav som er den fremste faktoren for at bransjen bygger grønt. Høyere investeringskostnad er sett som det viktigste hinderet for å bygge bærekraftig.

– Dette viser at vi fortsatt har en jobb å gjøre med tanke på å knuse myter knyttet til merkostnadene ved grønne bygg, sier Bramslev. Samtidig svarer 28 % at de tror på at grønne bygg har en høyere markedsverdi og denne merverdien ønsker vi å synliggjøre enda bedre.

En annen viktig driver for grønne bygg i Norge er at ”dette er det riktige å gjøre”. 31 % oppgir at det er dette som driver dem.

– Det stemmer godt med de holdningene vi møter blant våre medlemmer, sier Bramslev. Stadig flere gir uttrykk for at de ønsker å bygge og drifte noe de kan være stolte av og mener at det betyr et bærekraftig bygg. Det gjelder både yngre og eldre i næringen.

De rapporterte forretningsmessige fordelene har vært konsistente siden 2012, ifølge analysebyrået Dogde Data & Analytics. Fordelene inkluderer åtte prosent reduserte kostnader i driftsbesparelser og syv prosent økt verdi på bygget det første året.

Oppfattelsen om at bærekraftige bygg koster mer enn tradisjonelle bygg, falt dramatisk fra over 75 % i 2012 til under halvparten i den siste rapporten.

Et annet funn som er verdt å merke seg er at mange av de spurte planlegger å bygge grønt de neste tre årene uten å miljøsertifisere bygget, for eksempel med BREEAM eller LEED. Samtidig forteller over to tredjedeler av de spurte at det å bruke miljøsertifisering på byggene hjelper dem å lage bygg som fungerer bedre – et funn som også støttes av andre studier.


Helse og teknologi
De viktigste sosiale driverne er ifølge studien bedre helse og velvære og økt produktivitet for byggets brukere.

Rapporten har også en seksjon om grønn teknologi, som omfatter svar fra ni ledende bransjeeksperter om hva de tror vil bli viktigst i den nære framtid.

– Automatiserte arbeidsprosesser, med live, sanntids dataflyt som gjør det mulig å samhandle på tvers av fag under alle steg i byggeprosessen, er en tydelig trend forteller Lynelle Cameron, visepresident for bærekraftsavdelingen i softwarefirmaet Autodesk.

– Verktøy for energianalyse og såkalt generativ design, som gjør det mulig å utforske mange ulike designvarianter parallellt, er andre teknologitrender vi ser komme, sier Cameron.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.