Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Hvordan designe fremtidens byer?

Nyhet   •   mar 20, 2018 10:21 CET

Arkitekt og sykkelentusiast Dr. Steven Flemming.

NGBC i samarbeid med DOGA arrangerte mandag 19. mars frokostmøte om hvordan vi i fremtiden kan skape bygg som får flere til å sykle.

Arkitekter, utviklere og andre interessenter møtte opp for å høre på Dr. Steven Flemming snakke om egne tanker og visjoner om fremtidens byer, og hvordan vi i fellesskap kan se på nye løsninger for å komme oss fra A-Å med sykkelen. -Hvordan få familier med små barn til å velge en leilighet i byen med sykkel som fremkomstmiddel, fremfor hus på landet hvor man er avhengig av bil?

Dr. Flemming ser mye til Nederland og hvordan man har løst sykkelsituasjonen der, og trekker mange sammenligninger til Oslo på tross av tøffere klima, og langt mer bakker enn hva Nederland kan skilte med. Den entusiastiske australieren mener verden nå ser til Oslo, og at vi har alle forutsetninger for å lage en nærmest billøs by, der det kun finnes sykkelvennlige tiltak i tillegg til kollektivtransport som igjen legger til rette for sykling.

Han foreslår blant annet å ta med sykkelen inn på kontoret, inn i hjemmene til folk slik at sykkelen blir det mest naturlige valget for alle som velger å bo i byen. Han viser tegninger av en heis tilpasset boligblokker der man sykler inn og ut av egen bolig. Nærmere kjøkkenbenken med matvarer og barn kommer man ikke. Garasjen er mye lengre unna og et naturlig andre valg når alternativet er å sykle rett inn på eget kjøkken, mener Flemming.

Interessant tenker mange, og umulig tenker andre. Det fine med Dr. Flemming er at han har en løsning for det meste, han ser muligheter der andre ser vanskeligheter. Arkitekten som også naturlignok er en ivrig sykler, tar med seg sin egen sykkel overalt, han har riktignok en sammenleggbar sykkel, ikke alle har det, men det handler litt om hvordan denne mannen ser på mulighetene ved å komme rundt på sykkel uten å være redd for at det ikke finnes sykkelparkering der han skal være. Han pakker sykkelen med seg under armen. Enklere blir det ikke.

Et behagelig liv med sykkel

-Og et litt vanskelig liv med bil (i byen.) Det er jo litt av tankegangen her. Byene skal tilpasse seg deg og dine behov - med sykkel som hoved-fremkomstmiddel.

I fremtiden skal vi nemlig kunne sykle inn og ut av matbutikken med en cargosykkel, og alle butikker er designet slik at det er plass til både deg og sykkelen. I tillegg skal leilighetene våre ha en A-Å sykkeltankegang så livet blir mest mulig behagelig for småbarnsfamilier i byen (med sykler).

Verden ser til Oslo, sier Dr. Flemming, så da må vel Oslo vise verden hva vi kan få til. På tross av kalde vintre og snø på bakken halve året.

Det er nok ikke umulig at utviklere og arkitekter bør se til mannen fra Australia fremover for å tenke nytt om å designe bygg i byen.

Se frokostmøte i sin helhet under.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.