Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Grønn Byggallianse lanserer tipshefte og veileder om forenkling av tekniske systemer

Nyhet   •   apr 01, 2016 13:59 CEST

De fleste moderne kontorbygg har omfattende tekniske installasjoner. Mange byggeiere opplever at dagens kompliserte tekniske anlegg ikke fungerer som de skal. De ender med å få reklamasjoner, høyt energiforbruk og klager på inneklima. Vi mener at en forenkling av ventilasjons-, oppvarmings- og kjølesystem kan være en smart løsning for å unngå dette og for å få mer fleksible og robuste bygg.

I samarbeid med Ingeniørhøyskolen Aarhus Universitet, har Grønn Byggallianse gjennomført et prosjekt for å se på mulighetene og begrensningene i forenkling. Resultatene fra prosjektet er samlet i et tipshefte og en veileder som ble presentert på et halvdagsseminar «Less is more?», onsdag 30. mars.

Målet med tipsheftet «Forenkling av tekniske systemer», er å gi en enkel innføring i konseptet. Målgruppen er beslutningstagere og lesere som ønsker en rask introduksjon. Tipsheftet gir veiledning i når forenkling er mulig, sammenligner ulike konsepter og gir eksempler på prosjekter med forenklede tekniske løsninger.

Målet med veilederen «Avansert versus enkle tekniske systemer – fordeler og ulemper», er å gi en dypere innføring i mulighetene for forenkling. Målgruppen er byggeiere og prosjekterende som ønsker en detaljert innføring i mulighetene for forenklet design. Veilederen er ikke en komplett prosjekteringsveileder, men gir likevel en oversikt over de parametere som må vurderes for å lykkes.

Prosjektet er gjennomført med bidrag fra medlemmer av Grønn Byggallianse, bachelorprosjekt fra Ingeniørhøyskolen Aarhus Universitet, «Passiv klimatisering af kontorbygninger i Norge» (Josefine Molzen og Katrine Qvist), og masterprosjekt fra NTNU "Design and Energy Analysis of Generic and Adaptable Buildings in Norway" (Ingrid Dagsland Halderaker). Veilederen og tipsheftet er skrevet av Arne Førland-Larsen (Ingeniørhøyskolen Aarhus Universitet/Grønn Byggallianse), Katharina Bramslev (Grønn Byggallianse) og Ingrid Dagsland Halderaker (Masterstudent NTNU).

På byggalliansen.no kan du laste ned både tipshefte og veileder.

7. september 2016 presenterte Arne Førland-Larsen veielederen på Brød & Miljø. Les mer her.

Her kan du se opptak av foredraget:

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.