Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Godt oppmøte på Grønt ekspertforum

Nyhet   •   sep 20, 2018 10:03 CEST

Godt oppmøte på Grønt ekspertforum onsdag denne uken i Greenhouse Oslo.

Over 20 eksperter turen til Grønn Byggallianse i Greenhouse Oslo for å høre og diskutere hva - og hvordan nye verktøy for dokumentasjon av CO2 vil fungere sammen med ny standard for klimagassberegninger.

Som mange vet, er klimagassregnskap.no, utviklet av Statsbygg og Cicero, avviklet. Men verden stopper ikke på grunn av det. Flere tilbydere av løsninger ble presentert på Grønt ekspertforum onsdag denne uken.

One Klick LCA, utviklet av Bionova, ByggLCA, utviklet av Asplan Viak og Simapro som forhandles av Asplan Viak ble presentert. Hovedessensen er at kvaliteten på verktøyene - og mulighetene, - øker med ny standard.

Historien bak klimagassregnskap var en idé om å ha slike krav med i planprogram for Fornebu, som en effekt av en konsekvensutredning. Statsbygg ønsket senere å ha med klimagassregnskap i alle sine prosjekt.

Etter mange år med testing og utvikling, er altså en ny standard fra Standard Norge laget. Hele denne standarden er nå tatt inn i produktet One Klick LCA. Selskapet leverer en rekke softeware-verktøy i tillegg til One Klick LCA. Verktøyet kan integreres med andre kjente verktøy, som for eksempel: ArchiCAD og Revit. En løsning de har er Carbon Designer - en modul for tidlig fase analyser av utslipp, knyttet til produksjon av materialer. Ifølge produsenten kan One Klick LCA også benyttes til dokumentasjon i BREEAM-NOR.

Som et alternativ til et produkt basert på lisens for bruk, har Asplan Viak utviklet ByggLCA. I all hovedsak er systemet basert på samme standard, samme metodebruk og kilder. Verktøyet er, ifølge Mie Fugelseth i Asplan Viak, fleksibelt og transparent. Dette er viktig for å få skreddersøm basert på behovene i et hvert prosjekt - og kunne se beregningsgrunnlaget, sier hun. Begge produktene er nå også godkjent som verktøy i BREEAM for bruk i LCA analyser. Hovedforskjellen på produktene er at ByggLCA foreløpig kun er tilgjengelig gjennom Asplan Viak (som del av deres rådgivingstjenester), mens One Klick LCA ligger åpent tilgjengelig og kan lastes ned for en sum penger (avhengig av hva man ønsker tilgang til av verktøy).

Med ny norsk standard for klimagassberegninger og disse verktøyene, er bransjen skodd for å kunne være mer konsistent, og gi bedre livsløpsanalyser for blant annet materialer. Prosjekter vil ha nytte av disse verktøyene i kombinasjon med gode rådgivere som kan rådgi på de beste løsningene tilpasset hvert prosjekt.

Grønt Ekspertforum
Grønn Byggallianse sitt nettverk Grønt ekspertforum møtes ca. fire ganger året, og er en av medlemstilbudene til organisasjonen. I tillegg til dette forumet tilbyr Grønn Byggallianse en rekke andre forum sine medlemmer:

-En av verdiene man får av et medlemskap hos oss, er disse forumene, forteller daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Bramslev. Her får deltakerne tilgang til eksperter, kunnskap fra andre, og er et forum der man åpent kan diskutere med bransjekollegaer om aktuelle tema, avslutter hun.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.