Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Føl deg WELL

Nyhet   •   mai 18, 2018 10:25 CEST

Fullt på workshop i Oslo: Whitney Austin Gray fra WELL Faculty, USA drar i gang workshopen til fullsatt sal.

Det vi spiser, hvordan vi lever, stressnivået vårt og hvor mye vi sover, påvirker oss så mye at det kan påvirke genene våre hele 70 %, sier Whitney Austin Gray fra WELL Faculty, USA.

Miljøet endrer måten vi lever på, og livsstilen vår påvirkes i stor grad av miljøet rundt. Ved å bo og jobbe i «sunne bygninger» kan vi forebygge mer enn vi aner, forteller Austin Grey. NGBC inviterte Grey til Oslo i april for å holde kurs om sertifiseringen WELL.

Anerkjennelsen av at bygg direkte og indirekte kan bidra til å påvirke menneskers helse, trivsel og produktivitet øker i stor grad. Internasjonale undersøkelser viser at ansattes trivsel og produktivitet går opp, og at sykefravær går ned i gode bygg.

WELL handler om å lage mer helsevennlige bygninger for mennesker å bo, jobbe og leve. Vi trenger produktive lokaler med riktig luft, lys, mat og vann, og med sertifiseringen WELL kan man komme ett godt stykke på vei. I kombinasjon med BREEAM, er WELL en enklere øvelse enn alene. Det har også Skanska erfart som allerede er i gang med WELL i prosjektet Parallell i Oslo.

Skanska + WELLWELL er mer utbredt i Sverige, og Skanska forteller de ble inspirert av svenske kolleger da de gikk i gang med prosjektet Parallell. Det var ikke planlagt at vi skulle gå for WELL, men svenskene overbeviste oss. Vi hadde planlagt en BREEAM-NOR Excellent sertifisering, og siden det er en god sammenheng mellom BREEAM og WELL har det ikke vært så vanskelig å satse på en WELL Gold sertifisering, i tillegg.

Vi har i dette prosjektet blant annet skjult heisen og latt trappen være fremtredende, noe som gjør det mindre fristende å ta heisen. Vi har lagt opp til at det skal være godt med dagslys, god utsikt, gode møteplasser, ulike sosiale soner, mye grønt og gode arbeidsplasser. Det er også mye fokus på kosthold i WELL så vi legger opp til at bedriftsrestauranten skal ha et sunt fokus med mindre sukker og salt, i tillegg til at brød skal koste mer enn salat.

NGBC/Grønn Byggallianse vil samarbeide videre med WELL Institute om helsefremmende bygg i Norge. Ta gjerne kontakt med utviklingssjef Anders Noohre Wallden hvis du er interessert i å vite mer om WELL, og veien videre for sertifiseringen i Norge.

Kontakt: Anders.NohreWallden@ngbc.no

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.