Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

– Både utleier, leietager og miljøet tjener på grønne leieavtaler

Nyhet   •   feb 19, 2020 06:10 CET

Møller Eiendom og MaskeGruppen AS har inngått en grønn leieavtale i Bilittveien 6 på Vinterbro.

Grønne leieavtaler er et kinderegg som kommer både utleier, leietager og miljø til gode, mener leder for miljø og innovasjon i Møller Eiendom Isak Oksvold.

Møller Eiendom og MaskeGruppen AS kunne nylig fortelle at de skal kutte strømbruken med 30 prosent i Bilittveien 6 på Vinterbro.

Til grunn ligger en grønn leieavtale, som et tillegg til den eksisterende leieavtalen.

– Grønne leieavtaler gir store potensialer for mange eiendommer. Det er en åpenbar mulighet for både gårdeiere til å skape verdi, for leietakere til å redusere sine kostnader, og for å skape en positiv miljøeffekt, sier Isak Oksvold, som er leder for miljø og innovasjon i Møller Eiendom.

Leietakerne er mer opptatt av bærekraft

Selskapet har jobbet med grønne leieavtaler i mange år, og Oksvold forteller at de merker en endring i markedet.

– Vi har lenge jobbet for å få til grønne tiltak sammen med leietakere, men nå legger vi enda mer ressurser i dette. Både fordi vi ser stort potensiale i denne typen samarbeid, og fordi leietakernes bevissthet om bærekraftige tiltak har økt. Leietakerne ser at klima- og miljøkrav kommer i økende grad, og at det vil påvirke virksomheten, sier han.

Møller Eiendom har tatt utgangspunktet i tankesettet i Miljøavtalen (Norsk Eiendom, Grønn Byggallianse m. fl.), og forenklet denne.

– I møte med leietakere er vi konkrete på hvilke tiltak vi skal gjøre, hva det vil koste og hva de vil spare. I noen tilfeller krever det en del forarbeid, særlig om det er snakk om større inngripen i for eksempel tekniske anlegg. I enklere prosjekter kan vi basere oss på erfaringer fra andre prosjekter, forteller Oksvold.

F.v: Per Gundersen fra MaskeGruppen, Isak Oksvold fra Møller Eiendom og Kenneth Kristiansen, Energima. Foto: Finn Ståle Felberg.

Møller Eiendom forteller at grønne leieavtaler gir en særlig god mulighet for å få effekt av energitiltak, for eksempel gjennom renovering eller utskiftning av tekniske anlegg, installering av solcelleanlegg, eller utskiftning av lys. Energitiltakene er lette å se effekten av, ettersom de gir besparelser både for miljø og i kostnader.

Selskapet jobber også med andre miljøtiltak, for eksempel mobilitetsløsning som bil- eller sykkelpool. Da bruker de andre samarbeidsformer enn et grønt tillegg til leieavtalen.

Store energibesparelser å hente

Møller Eiendom er ikke alene om å satse på grønne leieavtaler. For eksempel forteller Entra til NæringsEiendom at selskapet har tegnet ca. 100 grønne leieavtaler de seneste årene. Det har gitt store investeringer i energibesparende tiltak og kutt i energiforbruket på ca. 40 prosent.

Miljøavtalen er tilgjengelig her.

Grønn Byggallianse og Norsk Eiendom oppdaterer nå også kravspesifikasjonen for leie av kontorlokaler, for å legge til rette for mer sirkulærøkonomi.

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.