Følg Grønn Byggallianse (Norwegian Green Building Council)

Med flere på laget er vi styrket til å skape endring

Blogginnlegg   •   jun 27, 2019 13:22 CEST

Les daglig leder Katharina Bramslevs sommerhilsen. Foto: Finn Ståle Feldberg.

Straks sommerferie! Denne våren har vært preget av utålmodig, klimastreikende ungdom og klimaplaner som får stryk. Den gode nyheten er at det fortsatt er mulig å stanse de farlige klimaendringene og bevare og utvikle verdens naturmangfold. Det er på tide å sette opp tempoet i det grønne skiftet.

I fjor slo FNs klimapanel fast at vi har mye å vinne på å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. FNs naturpanel kom i år med sin rapport, som varsler at tap av naturmangfold er en like stor trussel som klimaendringene.

På næringslivets klimakonferanse denne uken var Erna Solberg tydelig på at maks 1,5 grader også er Norges mål. Likevel får Norges klimaplaner stryk. Med dagens ambisjoner i både Norge og de fleste andre land, ligger vi an til 3-4 graders økning

Konklusjonen på næringslivets klimakonferanse var at selv om vi er godt i gang, må vi sette opp farten.

Vi må dele kunnskap og samarbeide for å få til det grønne skiftet

Omstilling er krevende, og det kan være demotiverende når tilbakemeldingen er at det går for sakte. Men endring er også spennende og lærerikt, med mange nye muligheter. 

Det er fortsatt mulig stanse de farlige klimaendringene og bevare og utvikle verdens naturmangfold. For å klare oppgaven foran oss må vi dele kunnskap og spille på hverandre, slik at flere blir med i den grønne omstillingen og vi jobber smartere og raskere.

Ambisjonene øker i bygg- og eiendomssektoren

Nettverk og kunnskapsdeling er nettopp det vi i Grønn Byggallianse driver med. Derfor er det gledelig at vi merker en økende interesse for bærekraft, og vi har hittil i år fått 27 nye medlemmer. Disse kommer fra hele verdikjeden, fra små arkitektkontor til store eiendomsselskap som Thon Eiendom, Trondheim kommune Eiendom og Avinor. Våre byggeiere representerer nå 43 prosent av all næringsbyggareal i Norge. 

Siden bygg- og eiendomssektoren står for vesentlige klimagassutslipp, er våre medlemmer viktige bidragsytere for at Norge skal nå sine klimamål. Så langt har halvparten av byggeiermedlemmene forpliktet seg til å følge våre 10 strakstiltak i «Eiendomssektorens veikart mot 2050». Vi har også med oss de største boligutviklerne, og 11 av disse har forpliktet seg til å implementere våre 10 strakstiltak for boligutviklere. 

Her er det klare forpliktelser til blant annet klimakutt. Signeringen viser en viktig vilje og forankring i selskapets ledelse. Samtidig er en signering bare begynnelsen. Utfordringen videre er å sette de gode intensjonene ut i livet i hele organisasjonen, slik at vi faktisk velger andre løsninger enn de som har gitt oss våre klima- og miljøutfordringer.

Stadig flere BREEAM-sertifiserer byggene sine

Derfor er det også gledelig å se at stadig flere bestemmer seg for å BREEAM-sertifisere byggene sine. En BREEAM-sertifisering sikrer at intensjoner blir fulgt opp i praksis. Flere boligutviklere som OBOS, Veidekke og Skanska, har besluttet at de skal sertifisere alle sine nye boliger.

Stadig flere kommuner og fylkeskommuner og Statsbygg er i gang med BREEAM-sertifiseringer. Horten videregående skole vant sågar i vår en internasjonal pris for beste offentlige BREEAM-prosjekt. 

Dagens BREEAM-NOR manual fra 2016 sikrer en bred vifte av viktige miljøkvaliteter. Samtidig må manualen oppdateres for å bli enda mer ambisiøs på klimakutt, gjenbruk og bevaring og utvikling av biologisk mangfold. Vi starter opp arbeidet med dette nå, og skal etter planen lansere neste BREEAM-manual våren 2021.

Vi støtter medlemmene til bærekraftig omstilling

Utover høsten intensiverer vi i Grønn Byggallianse vårt arbeid. Vi teller da 14 medarbeidere, med 4 nye i vår. Det gir oss enda bedre mulighet til å bistå de som ønsker å bidra til grønn omstilling. Vi er der for de som ønsker å sikre framtiden for våre barn og barnebarn, eller som har skjønt at grønn omstilling er nødvendig for å drive forretning framover.

Erfaringer fra den internasjonale Urban Future-konferansen og tilbakemeldinger fra våre søsterorganisasjoner i World Green Building Council forteller oss at våre medlemmer er til stor inspirasjon for andre land.

Vi er stolte over alt våre medlemmer får til. Til høsten girer vi sammen opp enda et hakk, og vi håper at enda flere blir med oss å sette fart i det grønne skiftet!

Til da ønsker vi alle en riktig god sommer!

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.